Túlfeszültség-védelem

 

A túlfeszültségnek különböző típusai léteznek:

 

  • légköri eredetű túlfeszültség (LEMP: Lighting ElectroMagnetic Pulse) – minimum Kilovoltos nagyságrendtől induló túlfeszültség, nagyon rövid időtartam (0,001s)
  • kapcsolási eredetű tranziens (SEMP: Switching ElectroMagnetic Pulse) – Kilovolt környéki túlfeszültség, rövid időtartam (0,01s)
  • valamely hálózati rendellenességből származó átmeneti túlfeszültség (TOV: Temporary OverVoltage) – maximum vonali feszültség(400V) a fázisfeszültség helyett (230V), bizonytalan időtartam
  • megújuló energiaforrás szabályozási rendellenessége – néhány Volt, tartós időtartam

A túlfeszültség-védelmi eszközöket (SPD : Surge Protective Device) ezek közül a légköri eredetű túlfeszültség, magyarul villámcsapás ellen tervezik. Többféle érzékenységű és funkciójú SPD létezik, ezekből többlépcsős, úgynevezett koordinált túlfeszültség-védelmi rendszert célszerű létesíteni a maximális védelmi szint eléréséhez. Villamos biztonság felülvizsgálatakor cégünk ezen eszközök vizsgálatait is elvégzi.

 

A lépcsők:

 

  • T1 vagy B – szikraköz: A (túl)feszültség egy bizonyos mértékéig érzéketlen – átlépve a SEMP és TOV tartományokat – majd elérve a gyárilag beállított ”begyújtási” feszültséget (általában 1,5kV körül) átüt. Az így létrehozott zárlat a rögzített földpotenciál felé vezeti a villámáram jelentős részét.
  • T2 vagy C – varisztor: Szintén egy beállított feszültség értékig érzéketlen, majd a ”határfeszültséget” elérve exponenciális karakterisztikával törik le a belső ellenállása (a szikraköznél még így is jóval finomabb a letörés) így korlátozva a túlfeszültség további emelkedését. A határfeszültséget általában 400V környékén határozzák meg a gyártók, mely bőven beleesik a SEMP tartományba és még bizonyos TOV események is működésbe hozhatják. Előnye, hogy a távoli becsapások és elektrosztatikus kisülések, és bizonyos SEMP események ellen is véd, viszont hosszabb időbeli lefolyású terhelésre könnyen tönkre is mehet.
  • T3 vagy D – finomvédelem: érzékeny villamos berendezések megóvása érdekében alkalmazandó, közvetlenül a védendő berendezés(csoport) előtt.

A norma szerinti, azaz a MSZ EN 62305 szabványsorozat szerint létesített villámvédelmi berendezések esetében már megkerülhetetlen a koordinált túlfeszültség-védelmi rendszer létesítése, míg korábban esetleges volt. A tervező, rosszabb esetben a gazdasági döntéshozó belátására volt bízva. Villamos biztonsági felülvizsgálataink keretében vizsgáljuk az elosztóberendezésekbe telepített túlfeszültség-védelmi eszközök meglétét és működőképességét.