Takarás előtti vizsgálatok

 

Villámvédelmi rendszerek első felülvizsgálatakor fontos lépés a később eltakarásra kerülő részek felülvizsgálata még az eltakarás bekövetkezte előtt.

Ezt jogszabály írja elő, nevezetesen az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, továbbiakban OTSZ) 281. §-a.

A felülvizsgálat során szemrevételezéssel, és műszeres méréssel meghatározható a villámvédelmi rendszer terv szerinti megfelelősége, a földelők ellenállása, csatlakozások megfelelősége, geometriai adatok.

Előfordul, hogy a tervdokumentációban foglaltak nem, vagy nehezen kivitelezhetőek. Ilyenkor tervezői állásfoglalás javasolt. Általában azonos biztonsági szint megvalósítható többféle, egymással egyenértékű műszaki megoldással. Takarás után ez már jóval körülményesebb feladat.

Az előbb leírtak az MSZ EN 62305 szabványsorozat szerint létesült – azaz norma szerinti –villámvédelmi berendezések első felülvizsgálatára vonatkoznak, mely az MSZ 274 szabványsorozatot váltotta.

 

És akkor egy kis történelem*:

VVF evolúció

A status quonak tekinthető NEM NORMA szerinti, azaz az MSZ 274 szabványsorozat (eredete az 1960-as évekig nyúlik vissza) követelményrendszere szerinti létesítések és a mai nap érvényben levő előírások, azaz  NORMA szerinti létesítések közötti átmeneti időszakot hivatott szemléltetni az ábra. Látható, hogy közel 10 év telt el az MSZ EN 62305 1. kiadásának megjelenése és a letisztult állapot között. Elsőre soknak tűnhet, de könnyen belátható, hogy egy ilyen komplex feladatkör, mint a villámcsapás elleni védekezés, míg a jogszabályalkotói szándékból kivitelezői ujjgyakorlat lesz, az ennyi.

*Forrásmegjelölés: DEHN hírlevél 2015/01