Kijárati és biztonsági világítások

 

Exit Lámpa

A jelenleg hatályos 54/2014. (XII.5.) BM rendelet – másnéven: Országos Tűzvédelmi Szabályzat vagy OTSZ – rendelkezik a biztonsági világítás, biztonsági jelzések és a menekülési útirányt jelző rendszer kialakításáról. Az adott helyiség, útvonal, épület kockázati besorolása és rendeltetése alapján ítélheti szükségesnek jogszabály a menekülést segítő berendezések létesítését. Ez alapján a Tűzvédelmi Felelős az épület Tűzvédelmi Szabályzatában meghatározza a fent említett berendezések naplózott működési próbáinak gyakoriságát. A villamos biztonsági felülvizsgálat részeként a Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakat, és a működési próbák naplóit vizsgáljuk. A terepi berendezések megfelelőségét a felülvizsgálat napján ellenőrizzük. A gyártói utasítások szerinti szerelést, illetve a jogszabályban előírt tűzeseti működés megtartás időtartamát is vizsgáljuk beleértve a csatlakozó vezetékrendszert is.

a 54/2014 (XII.5.) BM rendelet  31. fejezet Menekülési útvonal követelményei szerint:

58. §  (6) A menekülési útvonalat biztonsági világítással, menekülési jelekkel és menekülési útirányjelző rendszerrel kell ellátni a XIII. fejezet szerint.

A villamos biztonsági felülvizsgálat során a tartalék világítást ellenőrizzük működésre, működési időre és szükség esetén a megvilágítás hatásosságának LUX mérésit is elvégezzük, dokumentáljuk.