Tervellenőrzés

 

Villamossági szerelés

Vállaljuk a villamos létesítések, villamos biztonsági felülvizsgálat keretében a rekonstrukciók során elkészült kivitelezési tervdokumentációk a 191/2009. (IX. 15.) kormányrendeletben és a Magyar Mérnöki Kamara Tervellenőrzési Szabályzatában leírtak szerinti ellenőrzését.

Terv ellenőrzés, infrastruktúra rajz

Rendelkezünk a létesítések során jellemzően előforduló tervezési feladatok végrehajtásához szükséges tervezői jogosultságokkal. Igény szerint segítséget nyújtunk a fent említett kivitelezési terven túl egyéb – a villamos létesítések és rekonstrukciók során jellemzően előforduló tervfajták, mint tanulmányterv, engedélyezési terv, megvalósulási terv, gyártmányterv – megtervezésében, áttervezésében.

300 m2 alatt nem szükséges?! terv?

Sajnos jogszabályi előírások egyértelműen nem teszik kötelezővé a villamos szakági tervező által készített tervdokumentáció meglétét. Ellenben a kivitelezés elektromos rendszereinek megvalósításához szakember kell, akinek erősáramú villanyszerelő képesítésének kell, hogy legyen. Egy szakember mindig tervez, ezt nevezheti skicc, rajz vagy bármiféle dokumentációnak, de lényegét tekintve szükséges dokumentálni a hatályos szabványok szerinti jelölés rendszerekkel az áramköröket. Ebből következik, hogy az áramkörök funkcióját is fel kell tüntetni valahol. Amint a funkció azonosítható célszerű a túláramvédelmet is beazonosíthatóan dokumentálni. Tekintettel rá, hogy MINDEN elektromos kivitelezés vége a Villamos Biztonsági Felülvizsgálat, a felülvizsgálónak be kell tudni azonosítani a vizsgálandó részeket. Ezzel a be is zárult a kör.

Lakás villamossági elosztó tábla

Épületvillamossági kapcsolási vázlat

Konklúzió: MINDIG KELL tervdokumentáció, vagy annak megfelelő tartalmi és szakmai követelményeknek is eleget tevő dokumentálás!

Villamos biztonság: megvalósulási terv áramutas rajza

Megvalósulási terv áramutas rajza