Működési próbák

 

Áram-védőkapcsoló

Az áram-védőkapcsoló az egyik leghatékonyabb érintésvédelmi eszköz TN és TT rendszerekben. IT rendszerekben is használható bizonyos feltételek teljesülése esetén. Az áram-védőkapcsolót ismerheti még ÁVK, RCD, RBCC néven (áram-védőkapcsolóból származtatott mozaikszó), FI relé néven (a német Fehler, magyarul: hiba, és az Áramerősség SI rendszerben használt  jele  összevonásával), vagy ÉV-reléként (érintésvédelmi relé, életvédelmi relé). A kritikus pillanatban történő gyors működésén emberélet múlhat. Időszakos felülvizsgálata, működési próbája nemcsak erősen javasolt, hanem számos felhasználási területen kötelező.

A villamos biztonsági felülvizsgálat részeként az áramvédő kapcsolókat működési próbák sorának tesszük ki. Ezen méréssorozat túlmutat a negyed évenkénti tesztgomb megnyomásán. Leoldási áramerősség és hozzájuk párosuló leoldási idő adatokat veszünk fel, melyeket az MSZ EN 61557-6 szabvány előírásai alapján kiértékelünk. A mérési eredményeket kiértékeljük, ezek alapján minősítjük a berendezéseket, majd jegyzőkönyvezzük a kapott eredményeket.

Fontos hangsúlyozni az áram-védőkapcsolókészülékek megfelelőségének időszakos felülvizsgálatát, mivel a táplálás önműködő lekapcsolásával védett hálózatok és az azokról táplált berendezések életvédelmi funkcióját döntő hányadban ezek az eszközök biztosítják. Egy, a kritikus pillanatban nem megfelelően működő áram-védőkapcsoló hamis biztonságérzetet ad, ami rosszabb mintha egyáltalán nem is lenne.

A villamos biztonsági felülvizsgálat során a fent említett hibavédelmi eszközön túl minden berendezés működőképességéről meg kell győződnie a VBF felülvizsgálónak, vagy behivatkozza a villamos biztonsági minősítő iratba az üzembehelyező cég, vagy személy üzembehelyezési dokumentációját.