ATEX R-L-C mérések (ia; ib védelmi mód alkalmazása esetén)

 

Robbanásveszélyes környezetben működő villamos berendezések elhelyezése, kiválasztása, egymáshoz illesztése alapos ismereteket igénylő feladat. Az ATEX tervdokumentáció egyértelműen kell, hogy tartalmazza a zóna 0, 1, 2-ben üzemelő villamos szerkezetek pontos típusát, elhelyezkedését és az alkalmazandó védelmi módokat.

Ezen módok közül az ”ia” és ”ib” jelentik a gyújtószikramentes védelmi módokat. A kettő között az alapvető különbség a biztonsági lépcsők számában keresendő. Az „ia” a biztonságosabb és egyben a drágább. Kettő bennük keletkező hiba után is megtartják gyújtószikramentes mivoltukat. Jellemző módon „ia” védelmi mód „0” zónában alkalmazott érzékelő, melyet „ib” védelmi módú berendezés táplál.

ATEX ia ib

A gyújtószikramentes energiakorlátozó egységek a tápláló hálózattól való galvanikus elválasztást valósítják meg, és maximalizálják az energiaszintet. Így nem keletkezhet a robbanóképes gázkeverék begyújtásához szükséges energiaszintű villamos ív, szikra. Két fő csoportra oszthatók: 1. Zener-gát (jellemzően ib), 2. Leválasztó tápegységek (ia és ib egyaránt). A gyártó minden esetben feltünteti, hogy milyen maximális induktivitású és kapacitású vezetéket szabad hozzájuk csatlakoztatni, elkerülendő a védelem energiaszintjének a megengedett érték fölé emelkedését.

Ennek megfelelőségét a felülvizsgálat során méréssel is igazolni kell. RLC vizsgálati jegyzőkönyv készül, melyet az 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (OTSZ) 278. § és a vonatkozó TvMI (13.3:2022.06.13.) írják elő.